18.04.2021

Najważniejsze cechy mebli dla branży HoReCa

W restauracjach i kawiarniach goście pragną przyjemnie spędzić czas, odpocząć, wypić ulubione napoje lub zjeść smaczny posiłek. Dlatego też nie da się stworzyć lokalu gastronomicznego, bez wyposażenia go w odpowiednie meble.

Czym powinny się one wyróżniać, aby w pełni spełniały swoje funkcje? Najważniejsze cechy foteli, krzeseł i stolików dla branży HoReCa opiszemy poniżej. Zapraszamy zatem do dalszej lektury.

Rodzaje mebli dla nowoczesnej gastronomii

Zanim przejdziemy do cech mebli dla lokali gastronomicznych, warto poznać podstawowe rodzaje wyposażenia, które w takich przestrzeniach mogą się pojawić.

Podstawowy podział dotyczy zazwyczaj produktów przeznaczonych do wnętrz albo do ogródków gastronomicznych. W tym pierwszym przypadku najczęściej są to standardowe meble, które stosuje się także w domowych jadalniach. Z kolei w ogródkach używa się konstrukcji zbliżonych do tych, wykorzystywanych na przydomowych tarasów.

Każda z wymienionych kategorii wyposażenia wyróżnia się nieco innymi cechami – podobnie, jak w przypadku mebli kupowanych do prywatnych domów. Z czym to jest związane? Dla przykładu konstrukcje do ogródka muszą być znacznie trwalsze i odporne na szkodliwe warunki atmosferyczne takie, jak wilgoć, zalanie wodą oraz promieniowanie UV.

Czym muszą się wyróżniać meble dla HoReCa?

Meble takie, jak fotele, krzesła i stoliki, stanowią swoistą bazę, bez której trudno prowadzić kawiarnię lub restaurację.

Na co zatem warto zwracać uwagę, podczas poszukiwań idealnych elementów wyposażenia?

Wygoda

Goście szukają w ogródkach kawiarnianych i w salach restauracyjnych szansy na spokojny relaks. Można im go zapewnić wyłącznie wtedy, jeśli w tego typu przestrzeniach zadba się o wygodne krzesła i stoliki, które pozwolą na zjedzenie posiłku w przytulnej atmosferze lub na przyjemną rozmowę z przyjaciółmi podczas spotkań towarzyskich.

Wygoda stanowi zatem podstawowy parametr mebli dla gastronomii. Należy zatem dokładnie przyjrzeć się każdej konstrukcji. Znaleźć krzesła z odpowiednio profilowanym oparciem oraz fotele z praktycznymi podłokietnikami.

Dodatkowo warto zainwestować w poduszki. Łączą one walory funkcjonalne z dekoracyjnymi. Siedzisko staje się dzięki nim bardziej miękkie, a wielość kolorów i wzorów dostępnych na rynku poszewek na poduszki sprawia, że łatwo przy ich drobnej pomocy niskim kosztem poprawić wygląd lokalu lub całkowicie zmienić jego charakter.

Wytrzymałość

Meble restauracyjne i kawiarniane każdego dnia są intensywnie eksploatowane przez wielu gości. Skoro jest to wyposażenie kupowane na długie lata, a nie raptem na jeden sezon, trzeba wybrać konstrukcje z dobrej jakości materiałów, wykonane z dbałością o wszystkie detale.

Dzięki temu zyskuje się pewność, że meble przetrwają dłuższy czas w optymalnej kondycji, bez zarysowań lub uszkodzeń, które mogłyby pogarszać komfort lub wręcz zagrażać bezpieczeństwu konsumentów.

Łatwość utrzymania w czystości

W gastronomii trzeba przestrzegać wielu, restrykcyjnych norm sanitarnych. Podlega im także wyposażenie stosowane w lokalach. Dlatego meble muszą być wykonane z materiałów, pozwalających na szybkie i bezproblemowe czyszczenie całej powierzchni.

Warto zatem wybierać modele o prostej bryle – bez dużej ilości zagłębień lub nierówności, w których mógłby odkładać się brud. W ten sposób dba się nie tylko o zdrowie gości, ale także o estetykę całego lokalu, który dzięki temu wygląda znacznie schludniej.

Estetyka spójna z charakterem kawiarni lub restauracji

Ważna jest także estetyka mebli do lokali gastronomicznych. Dostępnych rozwiązań jest naprawdę wiele. Oprócz klasycznych i prostych opcji, łatwo trafić na modele rustykalne lub ultranowoczesne. Każdy lokal ma zatem szansę znaleźć meble idealnie dopasowane do kompleksowej koncepcji stylistycznej. Do funkcjonalnego wyposażenia powinno się oczywiście znaleźć też odpowiednie dodatki, w tym na przykład poduszki, doniczki.

Pamiętajmy bowiem, że meble są kluczowym elementem całej aranżacji. Nadają jej charakter i są naprawdę trudne do przeoczenia. Muszą być zatem spójne z pozostałymi przedmiotami, znajdującymi się w danej przestrzeni. Tylko tak da się zbudować miejsce przytulne, do którego goście będą chcieli z radością wracać i rekomendować dany lokal również swoim znajomym.

Warto zatem zadbać o estetykę – niech idzie w parze z funkcjonalnością całego wyposażenia, a to przełoży się na solidne korzyści i finalny sukces lokalu.

Warto też przeczytać

Dodaj komentarz